Rood staan moet goedkoper

Het is te hopen dat je het nooit hebt meegemaakt en ook nooit mee zult maken, maar wanneer er op je banksaldo een min-teken voor het geldbedrag staat betekent het dat je rood staat. Hoe het zover heeft kunnen komen weet niemand, maar het feit is wel dat je bank vanaf dit moment kosten bij je in rekening gaat brengen.

Het is namelijk zo dat wanneer je rood staat je een percentage van 15% (!!!) aan rente moet terugbetalen aan de bank. Dit is natuurlijk een absurd hoog percentage en volgens politiek Nederland moet dit percentage flink omlaag.

De vraag is alleen of dit voor de banken wel haalbaar is, aangezien ze via de roodstand van consumenten behoorlijk wat geld binnenharken. Als ze het percentage zouden verlagen ontstaat er natuurlijk een gat in de inkomsten van de banken. Dit gat zal op de een of andere manier toch weer moeten worden opgevuld en dus is het goed denkbaar dat de kosten voor andere zaken worden opgeschroefd.

Wat zeker raadzaam is wanneer je donkere wolken boven je voelt samenpakken en een roodstand nabij lijkt, is om dit te voorkomen door een lening af te sluiten. Misschien denk je nu, is dit wel handig? Toch wel, want de rentepercentages van de gemiddelde lening liggen fors lager dan het rentepercentage van het rood staan.

Uiteindelijk is voorkomen beter dan genezen, maar mocht je onverhoopt toch in deze akelige situatie terecht komen, dan kan dit een goed alternatief zijn.

Next post: