Variabele rente gunstig of niet?

Heb je interesse in geld lenen in de vorm van een doorlopend krediet, dan zul je te maken krijgen met variabele rente. Telkens wanneer je namelijk een geldbedrag opneemt zul je daar een andere rente over betalen. Dit hoeft overigens niet altijd zo te zijn, maar met de renteschommelingen van dit moment is dat zeer aannemelijk.

Omdat van tevoren heel moeilijk is in te schatten welke kant de rente op zal vallen kan dit natuurlijk voor jou ook gevolgen hebben. Zo kan het voorkomen dat de rente ineens omhoog schiet terwijl jij net geld wilt opnemen. Dan zullen je maandlasten dus evenredig met de rente omhoog schieten en kun je dus krap komen te zitten.

De andere kant van het verhaal is natuurlijk dat de rente ineens naar beneden keldert, waardoor je juist tegen zeer gunstige tarieven ineens geld kunt opnemen uit je doorlopend krediet. Het doorlopend krediet is wat de rente betreft dus een beetje gokken en hier zul je je dus van tevoren een beetje op moeten instellen. Probeer een bepaalde marge te berekenen voor jezelf, zodat je weet dat je een eventuele rentestijging wel kunt opvangen in de maandelijkse lasten.

Niemand kan koffiedik kijken. Het is dan ook niet te voorspellen wat de rente de komende periode gaat doen. Vind je dit geen probleem en heb je zoiets van, ik zie wel of de rente stijgt of zakt en misschien pakt het wel heel gunstig voor me uit, dan is het doorlopend krediet natuurlijk geen probleem. Heb je echter liever wat meer zekerheid wat de rente betreft, dan kun je misschien beter voor een persoonlijke lening kiezen.

Previous post: